جاذبه های گردشگری کردستان
بازار بزرگ سنندج
همانطور كه گفته شد، سنندج مرکز استان کردستان است و اولین مكانی که بهتر از آن دیدن كنید. بازار سنندج محلی قدیمی و سنتی است با مملو از لباس های رنگی کردی می باشد. با ورود به این بازار ، پارچه های آویز براق و درخشان ، نظر شما را به خود جلب می كند.بازار بزرگ سنندج همه روزه به جز جمعه ها از ساعت ۸ صبح تا ۷ بعد از ظهر باز است.
بازار سنندج
عمارت آصف وزیری
عمارت آصف یا همان خانه كرد بنایی باستانی از سلسله صفویه در سنندج است که در نزدیکی بازار سنندج واقع شده است . می توانید قبل یا بعد از خرید از بازار از آن دیدن کنید. این اثر با ارزشترین گنجینه فرهنگی ایران محسوب می شود و آثار آجری و گچ بری دیوارهای آن به دوران صفویه و طرحها و نقوشی آن برگرفته از سلسله های قاجار و پهلوی (حدود ۲۰۰ سال پیش) است.
خانه آصفوزیری یکی از قدیمیترین خانههای شهر سنندج است. با بازدید از این خانه ۳ دوره مختلف تاریخی صفویه، قاجاری و پهلوی را یکجا خواهید دید. یکی از زیباترین حمامهای قدیمی کردستان نیز در همین خانه قرار گرفتهاست.این عمارت توسط «آصف اعظم» (میرزا علینقیخان لشکرنویس) در دوره صفویه بنا نهاده شدهاست.
آصفدیوان، میرزا علینقیکردستانی، سیاست پیشهی روزگار قاجاری بود. خانواده او اصالتی اصفهانی داشتند و به تشویق هلوخاناردلان حاکم کردستان، در ۱۰۲۲ق. بهآن منطقه مهاجرت کردند.
چون یکی از افراد این خانواده به نام میرزاعبدالله، به مقام معاونت و پیشکاری والی کردستان رسید، همهی آن طایفه به “وزیری” شهرت یافتند. میرزا علینقی که در وزارت کشور خدمت میکرد، در زمان حکومت امیرنظامگروسی لقب “آصف دیوان” گرفت که از القاب محلی بود. وی در دورهی مشروطیت به «آصف اعظم» ملقب شد.
«موزه مردمشناسی مناطق کردنشین» یا «خانهکُرد»، بزرگترین موزه مردمشناسی مربوط به یک قوم در ایران است.
مرحله نخست پروژه «خانهکُرد» که عمارت آصف را به خود اختصاص داده شامل، نگارخانه و حیات ورودی، حمام، غرفههای زندگیشهری، مکتبخانه، قلاببافی، زیورآلات، بخش کشاورزی، مشاغل و فنون، بخش اسناد و عکسهای تاریخی، اتاقخان، بخش پوشاک، غرفه شکار، غرفه صنایعدستی، غرفه بخش مطبخ زندگی روستایی، کتابخانه و مرکز اسناد است.
مجموعه عمارت آصف که حدود چهارهزار متر مربع عرصه و اعیانی دارد و در زمره خانههای اعیانی مسکونی مورد توجه در معماری مسکن است، در سال ۱۳۷۵ به شماره ۱۸۲۲ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیدهاست. این عمارت در خیابان شاپور، نزدیک مسجد دارالاحسان قرار دارد.
اگر میخواهید با وسایل نقلیه به این عمارت بروید، نزدیکترین ایستگاه اتوبوس شهری ایستگاه ناصرخسرو است، پس از پیاده شدن در این ایستگاه باید حدودا ۱۵ دقیقه پیادهروی کنید و به عمارت برسید.
در داخل عمارت حمامی با سبک منحصر به فرد ایرانی و مجسمه های مومی برای نشان دادن مردم کرد، وجود دارد كه شما را شگفت زده می كند . بازدید از این موزه مردم شناسی فرصتی استثنایی برای آشنایی با تاریخ ، فرهنگ ، صنایع دستی و لباس کردی می باشد و می توانید در روزهای هفته از ساعت ۸ صبح تا ۷:۳۰ بعد از ظهر از این عمارت دیدن کنید.
عمارت آصف وزیری
غار کرفتو
کرفتو غاری باستانی است كه در ۶۷ کیلومتری شمال شهر كردستان و شمال غرب دیواندره واقع شده است. غار کرفتو غاری آهکی است که به منظور سکونت و ایجاد مکانی برای عبادت در نظر گرفته می شد. در برخی از قسمت های غار حکاکی ها و کتیبه ها و نقوش برجسته حیوانات مختلف را خواهید دید.
وجود یك کتیبه یونانی در بالای در ورودی یکی از اتاقهای غار باعث شده آن را به عنوان “معبد هراکول” نیز یاد كنند و به عنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شود.
غار کرفتو
روستای پالنگان
روستای پالنگان یکی از روستاهای پلکانی و سنگی ایران با مردم محلی بسیار دوست داشتنی است كه در سفر خود به كردستان با بازدید از این روستا با تنوع وسیع غذاها و آداب و رسوم سنتی مردم این منطقه برایتان جالب توجه است.
روستای پالنگان ،به صورت سنتی با سنگ و آجر در قالب معماری پله ای ساخته شده است. یکی از واقعیت های جالب در مورد این روستا اینكه سقف هر خانه حیاط خانه های طبقه بالا است. پالنگان در دامنه کوه ها و در دو طرف رودخانه ای واقع شده است و وجود آبشارها و دریاچه های زیبا در میان درختان سرسبز و كهن آب و هوا را در طول روز بسیار دلپذیر و معتدل و در شب بسیار سرد كرده است.
بنابراین اگر می خواهید شب را در این روستا سپری كنید ، حتما لباس گرم همراه خود داشته باشید.
روستای پلکانی پالنگان